NOU! Cistoscopie flexibilă în Craiova

Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este metoda de explorare endoscopică a vezicii urinare. Cu alte cuvinte, se pătrunde cu un instrument – numit cistoscop – prin uretra pacientului până în vezica urinară. Construcția cistoscopului – care include o serie de lentile si fibre optice pentru a transmite lumina in interiorul vezicii urinare – permite preluarea imaginilor din cavitatea vezicală.

Ce este cistoscopul?

Cistoscopul este instrumentul care permite vizualizarea interiorului uretrei şi vezicii urinare.
Există două tipuri de cistoscoape:

Cistoscopul flexibil: este de forma unui tub cu fibre optice, avand un diametru de aproximativ 6 mm (aproximativ diametrul unui creion obișnuit). Cistoscopia efectuată cu cistoscopul flexibil nu necesită forme invazive de anestezie – anestezia locală este suficientă – disconfortul produs pacientului fiind minim.

p01-cistoscop flexibil

Cistoscopul rigid prezintă o teacă metalică prin care se introduce un instrument optic. Acest cistoscop este mai gros decât cel flexibil si are un diametru de aproximativ 8 mm. Se foloseşte doar cu anestezie rahidiană sau generală.

p02-cistoscop rigid

Imaginea de mai jos ilustreaza aspectul normal al mucoasei vezicii urinare la examinarea cistoscopică:

p03-mucoasa vezicala normala

Indicaţiile cistoscopiei

Cistoscopia se face pentru:
– a descoperi cauzele unor simptome cum ar fi prezența sângelui în urină (hematurie), usturimi în timpul urinării, pierderi involuntare de urina (incontinenţă urinară), urinare frecventă, imposibilitatea de a urina (retenția completă de urină)
Aspect intraoperator al unei tumori vezicale:

p04-tumora vezicala

– a descoperi cauzele unor probleme ale tractului urinar precum infecţii urinare repetate şi care nu răspund la tratament; Litiaza vezicală

p05-litiaza vezicala

– a recolta mostre de ţesut pentru biopsie;
– îndepărtarea unui corp străin din vezica urinară
– montarea unui cateter ureteral.

Pregătirea pacientului

Cistoscopia efectuată cu cistoscop flexibil nu reclamă pregatire specială. Se va folosi anestezie locală – se instilează pe uretră un gel lubrifiant care conține lidocaină. Acest gel va avea efect anestezic dar va funcționa si ca lubrifiant la trecerea cistoscopului prin uretră.
Puteti să mâncaţi şi să consumaţi lichide în mod normal înaintea testului. Este necesara golirea vezicii urinare înaintea testului. Veţi primi pentru informare o fişă pentru consimţământ, pe care o veţi citi şi semna.

Cum se face examinarea?

Cistoscopia se face de către medicul urolog împreună cu o asistentă. Veţi sta întins pe spate pe o masa specială, cu genunchii îndoiţi şi picioarele depărtate – poziție ginecologică. Zona organelor genitale va fi dezinfectată cu o soluţie antiseptică, în timp ce abdomenul şi coapsele vor fi acoperite cu un câmp steril. Se va folosi anestezie locală, soluţia sau gelul anestezic vor fi introduse in uretră. După ce anestezia îşi face efectul, un citoscop foarte bine lubrifiat este introdus prin uretră până în vezica urinară unde se va introduce o soluţie salină pentru a destinde vezica şi a crea o imagine mai clară. După terminarea testului vă veţi putea ridica în picioare şi veti putea merge acasa. Pacientul poate conduce mașina după examinare – nu este necesar sa vină insoțit de un alt membru al familiei la examinare.
Marea majoritate a pacienţilor sunt de acord – la sfârșitul examinării – că testul este mai puţin invaziv decât se aşteptau. După anestezia locală veţi simţi o senzaţie de usturime şi o senzaţie de urinare în momentul în care instrumentul este introdus în uretră şi atunci când este scos din vezica urinară. Încercaţi să vă relaxaţi în timpul testului respirând rar şi adânc.

Cistoscopia este în general un test foarte sigur. Nu există nici un risc să suferiţi vreo disfuncţie sexuală după acest test. Cel mai frecvent efect secundar al cistoscopiei este iritarea uretrei care se va traduce in urinări frecvente si usturimi la urinare. Acestea vor dispărea în cateva ore dupa examinare. De asemenea, poate apărea şi o uşoară sângerare ce se va opri de la sine. Este posibil să dezvoltaţi o uşoara infecţie a tractului urinar după citoscopie, fapt ce poate fi prevenit prin adminstrarea de medicamente înainte şi după test. O altă complicaţie foarte rară este perforarea uretrei sau a vezicii urinare. După efectuarea testului veţi simţi nevoia să urinaţi frecvent şi veţi simţi o mică usturime în timpul urinării.
Trebuie să anuntaţi medicul în urmatoarele situatii:
– urina este roşie şi conţine cheaguri de sânge şi după mai multe urinări;
– nu aţi reuşit să urinaţi în ultimele 8 ore;
– aveţi febră, frisoane sau dureri abdominale;
– urinaţi frecvent cantităţi mici de urină.

Rezultate

Normal:
– nu s-au găsit polipi, inflamaţii, sângerări sau anormalităţi structurale;
Anormal:
– există o îngustare a uretrei cauzată de infecţii sau o prostată mărită;
– se găsesc tumori, polipi, ulcere sau inflamaţii ale pereţilor vezicii;
– se descoperă anomalii ale structurilor tractului urinar.
Cistoscopia nu se efectuează atunci când suferiţi de o infecţie a vezicii urinare, a prostatei sau a uretrei.
Aspectul interior al uretrei şi vezicii urinare se poate înregistra, la cerere. Pacientul va primi reţeta pentru un antibiotic pe care îl va lua timp de 3 zile.

pentru pacienţi: formular acord procedura cistoscopie flexibila (pdf)

click pe linkul de mai jos pentru a citi sau buton dreapta pt download fişier pdf

consimtamant-procedura- cistoscopie-flexibila-cabinet-medical-urologie-mitroi

 

Comments are closed