Alte analize utilizate in urologie

– Examenul de secretie uretrala este metoda prin care se identifica agentii patogeni responsabili de infectia uretrei masculine si / sau a prostatei. Examenul de secretie uretrala poate releva atat bacterii “obisnuite”, cat si fungi (ciuperci), dar si microorganisme “speciale”, cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hommini sau Ureaplasma urealiticum, responsabile de uretrite sau uretro-prostatite. Testul de secretie uretrala este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinica, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recoltarea se face de catre personalul mediu, instruit in prealabil de catre medicul specialist, la cabinetul de recoltari (proba nu se va recolta de catre pacient sau la domiciliu).

Se insista asupra faptului ca recoltarea sa se faca dimineata, fara ca pacientul sa-si faca toaleta organelor genitale sau sa urineze.

Este de preferat ca recoltarea probei sa nu fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice (spermocultura; urocultura).

Recoltarea probei poate fi precedata sau urmata de recoltarea secretiei de sant balano-preputial in aceleasi conditii de pregatire.

Recoltarea se efectueaza cu manusi.

Pacientul se aseaza in pozitie culcata si se atentioneaza ca recoltarea prevede o manevra neplacuta. Tamponul se introduce in uretra bland, cu miscari fine de rotatie pana la o adancime de cca 2 cm. La retragere se imprima tamponului tot miscari de rotatie.

Recoltarea pentru antigene genitale din secretia uretrala (Chlamydia trachomatis si Mycoplasma hommini / Ureaplasma urealiticum) trebuie sa se desfasoare in urma aceleiasi pregatiri si in aceleasi conditii.

– Examenul de secretie prostatica este metoda prin care se identifica agentii patogeni responsabili de infectia prostatei si / sau a veziculelor seminale. Examenul de secretie prostatica este o examinare a lichidului seminal rezultat in urma masajului transrectal a prostatei.

Testul de secretie prostatica este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinica, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recoltarea se face de catre medicul urolog, la cabinet, dupa o perioada de minim 12 ore de abstinenta sexuala.Nu sunt necesare atentionari speciale cu privire la urinat sau toaleta urogenitala.

Se efectueaza tuseu rectal cu masarea prostatei aproximativ 2 – 3 minute si se recolteaza secretia prostatica in aceeasi maniera ca si recoltarea secretiei uretrale.

Pacientul se aseaza in pozitie culcata si se atentioneaza ca recoltarea prevede o manevra neplacuta. Tamponul se introduce in uretra bland, cu miscari fine de rotatie pana la o adancime de cca 2 cm. La retragere se imprima tamponului tot miscari de rotatie.

– Spermocultura este metoda ce permite, prin analizarea si cultivarea probelor de sperma, identificarea agentilor patogeni responsabili de infectiile tractului genital masculin.

Spermocultura poate releva agentul patogen responsabil in prostatite, uretro-prostatite, veziculite seminale, orhite, dar si cauza infertilitatii masculine atunci cand se face concomitent cu spermograma. Testul de spermocultura este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinica, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recomandari pentru testul spermocultura :

 • recoltarea se efectueaza dupa 24 de ore de abstinenta sexuala, inainte de inceperea unui tratament antibiotic
 • este de preferat ca recoltarea probei sa nu fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice (secretie uretrala; urocultura).
 • inainte de recoltare se efectueaza toaleta organelor genitale cu apa si sapun si stergerea prin tamponare cu comprese sterile
 • recoltarea se efectueaza prin masturbare direct in recipient steril (urocultor)
 • proba se aduce in laborator in maxim 1 ora de la emisie

Spermograma este metoda prin care se permite explorarea functiei testiculului. Spermograma reprezinta examinarea microscopica a spermei eliberata in urma unei ejaculari. Spermograma se foloseste pentru stabilirea capacitatii de procreere a barbatului, in cadrul unui cuplu in care se intalneste sterilitatea. Spermograma analizeaza volumul, numarul, mobilitatea si aspectul spermatozoizilor.

Recomandari pentru spermograma :

 • recoltarea se va face dupa o perioada de minim 3 zile de abstinenta si oprirea consumului de cafea, tutun si alcool
 • recoltarea se va face dupa urinare, pentru a elimina germenii prezenti in canalul uretral
 • recoltarea intregii cantitati de sperma emisa se va face prin masturbare, direct in recipient
 • se recomanda mentinerea probei la temperatura corpului dupa recoltare
 • transportul probei la laborator (daca nu este recoltata la laborator) trebuie efectuat cat mai rapid – maxim 60 minute
 • se va specifica pe recipient ora recoltarii

Comments are closed